Debat

Lektor: Frederik Vads såkaldte danske værdier er et antidemokratisk vrøvlebegreb

Brugen af "danske værdier" er et retorisk middel til undertrykkelse og et klart symptom på manglende demokratisk dannelse hos en selvretfærdig politisk elite, skriver Andreas Beck Holm.

Den første forudsætning for at have et demokrati er, at der netop ikke er nogen værdier, skriver Andreas Beck Holm.
Den første forudsætning for at have et demokrati er, at der netop ikke er nogen værdier, skriver Andreas Beck Holm.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Andreas Beck Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Igennem det meste af et kvart århundrede har det været anvendt med største selvfølgelighed af danske politikere, og det er blevet behandlet som ikke blot en kendsgerning, men også som noget nærmest helligt og uangribeligt: "De danske værdier".

Senest har to Venstre-ministre, Morten Dahlin og Marie Bjerre, i øvrigt i skøn samdrægtighed med socialdemokraten Frederik Vad, ifølge Politiken 3. maj talt om, at udlændinge skal overtage de "danske værdier".

Vi genkender logikken fra de seneste tre årtier i dansk politik: Partier, der står skidt i meningsmålingerne, forsøger at redde skindet ved at spille udlændingekortet.

Der findes ikke sådan noget som "danske værdier".

Andreas Beck Holm
Lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Det er måske nok både usselt, usympatisk, let gennemskueligt og patetisk, men det plejer jo at virke. Og centralt i brugen af udlændingekortet står ideen om de "danske værdier".

Begrebets popularitet er så meget mere forunderlig, som det er noget vrøvl: Der findes ikke sådan noget som "danske værdier". Overordnet set er der to mulige måder at give mening til udtrykket på: Enten som værdier, alle danskere grundlæggende deler, eller som værdier, der historisk stammer fra Danmark. I begge mulige betydninger af begrebet er det noget vås.

Politisk vrøvlebegreb

På den ene side har det aldrig nogensinde været tilfældet, at alle danskere har delt de samme værdier. Og godt det samme, for det ville være rendyrket totalitarisme.

Læs også

Den første forudsætning for at have et demokrati er, at der netop ikke er nogen værdier, der er statsautoriserede, uangribelige og deles af alle, men at der er vild uenighed om de rette værdier.

Den første forudsætning for demokrati er, at alt er til debat og at intet er helligt – i særdeleshed da ikke værdier. Det hedder pluralisme, og det er det modsatte af forestillingen om, at der er et sæt særligt "danske værdier".

På den anden side er der ingen af de værdier, som politikerne gerne vil give statsmonopol, der er specielt danske. Ikke en eneste særligt "dansk" værdi er i realiteten specielt dansk. Det gælder hverken dem, politikerne selv gerne fremhæver eller dem, de i realiteten promoverer, som for eksempel fremmedhad.

Så hvorfor bliver borgerlige, herunder socialdemokratiske og folkesocialistiske, politikere ved med at bruge dette vrøvlebegreb? Hvad er det, det kan?

Middel til undertrykkelse

Man er for det første nødt til at forstå, at "danske værdier" ikke benævner en objektivt eksisterende apolitisk realitet. Når en politiker påberåber sig begrebet, er der derimod tale om manifestationen af politisk magt: Det er mig, der har magten, og derfor kan jeg knæsætte mine værdier som de rigtige.

Læs også

"Danske værdier" siger med andre ord intet om Danmark og dansk kultur, de er udelukkende et udtryk for eksisterende magtforhold – de udtrykker, hvad den belgisk-britiske filosof Chantal Mouffe kalder et hegemoni. Men samtidig tjener de også til at skjule disse magtforhold, og dermed beskytter de magthaverne mod kritik.

Med en let omskrivning af Karl Marx kan man sige, at de herskende værdier i et samfund altid er de herskendes værdier.

For det andet er begrebet "danske værdier" et magtmiddel til at delegitimere dem, magthaverne har en interesse i at udgrænse og ekskludere. Hvis du ikke deler det, de definerer som "danske værdier", er din position per definition illegitim – og det er vel at mærke op til magthaverne selv at vurdere, om dine værdier er "danske" nok. Så behøver man ikke bruge kræfter på demokratisk debat og dialog.

"Danske værdier" er et retorisk middel til undertrykkelse.

Andreas Beck Holm
Lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Stempler man andre som "udanske", er deres position per definition uacceptabel, for som enhver ved, er "danskhed" al civilisation og kulturs ypperste og mest sublime udtryk.

Samtidig kan udskamningen af andre ved en diffus indre kvalitet som "værdier" tjene som et redskab for den permanente mistænkeliggørelse, der siden den moderne antisemitismes fremkomst i 1500-tallet har kendetegnet kontemporær racisme. "Danske værdier" er altså et retorisk middel til undertrykkelse.

At begrebet har fået så stor en udbredelse siger kort sagt ingenting om de værdier, vi faktisk har i Danmark. Til gengæld er det et klart symptom på både magtfuldkommenheden og manglen på kulturel og demokratisk dannelse hos en selvretfærdig politisk elite, der hverken evner eller er interesseret i en åben demokratisk samtale. Den er død, i samme øjeblik eksempelvis en minister trækker det kort, der er "danske værdier".

Vi får ikke den demokratiske samtale tilbage ved at afskaffe begrebet. Men det er da et sted at begynde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Beck Holm

Lektor, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet
Cand. mag. i filosofi og fransk, PhD i filosofi

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00