Debat

Topledere fra energisektoren: Power-to-X kræver rent vand – men der mangler en plan

Det kræver planlægning og godt samarbejde på tværs af myndigheder, hvis vi skal basere vores energi på store Power-to-X-anlæg, som ikke kun kræver strøm, men også masser af ultrarent vand, skriver Susan Münster og Teis Laustsen Jensen.

Vand i store mængder er helt afgørende i en række af PtX-processerne, blandt andet elektrolyse og nedkøling. Men det er ikke alle steder, vi har vand i overskud, skriver Susan Münster og Teis Laustsen Jensen.
Vand i store mængder er helt afgørende i en række af PtX-processerne, blandt andet elektrolyse og nedkøling. Men det er ikke alle steder, vi har vand i overskud, skriver Susan Münster og Teis Laustsen Jensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Susan Münster
Teis Laustsen Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er i fuld gang med at tage de nødvendige skridt mod en bæredygtig energiproduktion.

Og her er Power-to-X-teknologien central: I processen omdannes strøm fra vedvarende energikilder, som kan lagres og udnyttes – også på de tidspunkter, hvor strømmen ellers risikerer at gå til spilde.

Ved at konvertere den grønne strøm til brint og andre PtX-produkter kan vi få den grønne energi ud i hele energisystemet og derved omstille de sektorer, der ikke kan sluttes til en stikkontakt.  

Men i den omstilling er blandt andet vand en væsentlig strategisk faktor.

Og det er afgørende, at myndigheder og energivirksomheder tager højde for den faktor, hvis vi for alvor skal rulle det store Power-to-X-skyts ud.

Vi mangler vand – men ikke alle steder

Vand i store mængder er helt afgørende i en række af PtX-processerne, blandt andet elektrolyse og nedkøling. Men det er ikke alle steder, vi har vand i overskud. 

Heldigvis er der ikke kun én formel for, hvordan vi sikrer vand til PtX: Nogle steder i landet har vi overskud af overfladevand eller grundvand, der står så højt, at det kan være problematisk.

Susan Münster og Teis Laustsen Jensen
Hhv. direktør i Danske Vandværker og direktør i Brintbranchen

For eksempel er vandressourcen overudnyttet flere steder, ikke mindst omkring de større byer, og på Sjælland helt op til 150 procent.

Heldigvis er der ikke kun én formel for, hvordan vi sikrer vand til PtX: Nogle steder i landet har vi overskud af overfladevand eller grundvand, der står så højt, at det kan være problematisk.

Andre steder er der adgangen til spildevand, som efter grundig rensning kan bruges i de nye PtX-anlæg. Flere forskellige kilder kan således tages i brug, og derfor skal planlægningen af PtX-produktion også fra start tage hensyn til den lokalt tilgængelige vandressource. 

Spildevandshåndtering og -udnyttelse til PtX rummer store muligheder men også visse udfordringer.

I processen med at rense spildevandet til tilstrækkelig kvalitet, skal vi sikre, at anlæggene kan skille sig af med det opkoncentrerede restprodukt af pesticider, PFAS og andre miljøfremmede stoffer, som er tilbage efter rensningen.

Det kræver intelligente løsninger, og at anlæggene kan håndtere disse restprodukter, så de ikke havner i vores natur og vandmiljø, og det er afgørende, at ansvarsfordelingen er helt klar.  

Kræver en plan fra ministerierne

Udfordringerne kalder på en klog, overordnet planlægning af fremtidens grønne brint- og PtX-produktion, som samtidig tager højde for de ressourcer, der skal være til rådighed for at efterleve visionen om et grønnere Danmark.

Samtidig kalder de på en tæt koordinering mellem de to ansvarlige ministerier på området, Miljøministeriet og Klima- Energi- og – Forsyningsministeriet, som på den ene side varetager vand- og naturinteresser og på den anden side hele energiinfrastrukturen.

Læs også

Selvom der er en ny lov om teknisk vand på vej, løser det ikke hele udfordringen med at få skabt en ny grøn og bæredygtig industri.

Og vi skal i årene, der kommer, være meget opmærksomme på, at de to ressortområder spiller tæt sammen.

Heldigvis har vi både dygtige og veletablerede vand- og PtX-industrier, der allerede er i gang med at løfte opgaven med produktion af bæredygtige løsninger til den grønne omstilling.

Men vi skal gøre det klogt ved at indtænke hele værdikæden – ellers kommer vi ikke forsvarligt i mål.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susan Münster

Direktør, Danske Vandværker, i bestyrelsen for Tænketanken Demokratisk Erhverv og Bestyrelseskvinder, repræsentantskabsmedlem i IDA og formand for IDA Lederforum
bygningsingeniør (1988)

Teis Laustsen Jensen

Direktør, Brintbranchen

0:000:00