Debat

Partner i Lead Agency: Det er skidt for demokratiet, når civilsamfundets magtkritik bliver for kedelig og forudsigelig

Civilsamfundets kritik af magthaverne er blevet så forsigtig, at man fristes til at spørge, om det er erhvervslivet, der i fremtiden må stå i spidsen for den frygtløse, politiske debat, skriver Eva Svavars.

Vi fornærmer os selv, når vi udøver selvcensur, siger kunstneren&nbsp;Ai Weiwei. Så spørgsmålet er, hvorfor civilsamfundet i Danmark alligevel synes at gøre det, skriver Eva Svavars.&nbsp;<br>
Vi fornærmer os selv, når vi udøver selvcensur, siger kunstneren Ai Weiwei. Så spørgsmålet er, hvorfor civilsamfundet i Danmark alligevel synes at gøre det, skriver Eva Svavars. 
Foto: Visar Kryeziu/AP/Ritzau Scanpix
Eva Svavars
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

“Self-censorship is insulting to the self. Timidity is a hopeless way forward.”

Ordene kommer fra kunster, menneskerettighedsaktivist og systemkritiker Ai Weiwei, kendt for sine politiske budskaber formgivet i provokerende og ofte ironiske værker om alt fra Kinas hykleri til flygtninge på Middelhavet.

Selvom vi lever i et liberalt demokrati med ytringsfrihed, så er det ikke ensbetydende med, at repræsentanter fra civilsamfundets organisationer ytrer deres hårdeste kritik af magthaverne, ligesom kompromisløse Weiwei. Og det på trods af, at kritikken her til lands ikke fremsættes med livet som indsats.

Så hvorfor kan det så ofte opleves som om, at grov kritik af magthaverne sjældent kommer fra civilsamfundets organisationer?

Ligger det kritiske mod, som en produktiv demokratisk debat kræver, i højere grad hos politikerne selv, hos enkeltpersoner, kunstnere, virksomheder eller andre frie sjæle?

Det er svært at få øje på stærkt indignerede, stødende og højtråbende kritik fra civilsamfundets rækker om de store, vigtige samfundsproblemer – hvorfor?

Eva Svavars
Partner, Lead Agency

Selvcensur at fremføre en sag for ydmygt

Vi kan godt lide at tænke på vores politiske debatkultur som levende, provokerende, harmdirrende, opbyggende, nysgerrig, hvor vi har grænseløs frihed til at ytre os, og hvor vi kan skyde på regeringer og politikere i det uendelige.

Men alligevel er det svært at få øje på stærkt indignerede, stødende og højtråbende kritik fra civilsamfundets rækker om de store, vigtige samfundsproblemer – hvorfor?

Greta Thunberg bragte aktivismen ind på de bonede gulve, men hun nåede at blive voksen, før det blev ok at elske hende i mainstream-civilsamfundet.

En del af de debatindlæg, der publiceres fra civilsamfundsorganisationerne – ofte af mange afsendere i fællesskab – er ordentlige, velargumenterede og datafunderede. Men sandt at sige, så er indlæggene af og til også ganske kedelige og forudsigelige, hvis man kender lidt til afsendernes ståsted i forvejen.

Så hvorfor al denne forsigtighed, forudsigelighed og Djøfhed, selv når afsenderne er lodret uenige i en ført politik og er ekstremt bekymrede for fremtiden?

Læs også

Svarer det ikke til at spørge en tyv pænt, om hun ikke vil være så elskværdig og sætte fladskærmen tilbage, hvor hun tog den?

Og er det i virkeligheden ikke en form for selvcensur, når vigtige holdninger hviskes med bøjet nakke i stedet for at blive fremført direkte med kraft og stolthed?

Skjulte interesser gør kritik umulig  

Svaret er ikke kun, at danskere er høflige mennesker, der ikke kan lide at skændes.

Svaret er også, at der er uendeligt mange skjulte og latente interesser i civilsamfundet, der kan gøre fremsættelsen af hård kritik af magthaverne meget svær og ofte umulig.

Bevares, det sker selvfølgelig, at hård kritik kan pakkes fikst ind i pæne, ikke stødende formuleringer uden at miste effekt. Sagen bliver måske slebet for de mest hårdtslående sandheder eller argumenter, og vinklen bliver måske tilpasset et sprog og en dagsorden, der appellerer til modtagerens interesser.

Selvcensuren har i milde tilfælde tåbelige konsekvenser, og i værste fald har selvcensuren alvorlige konsekvenser for vores fremtid.  

Eva Svavars
Partner, Lead Agency

Denne øvelse kan man kalde strategisk og politisk kommunikation, eller man kan kalde det spin.

Men i værste fald er den diplomatiske og kommunikationsstrategiske øvelse udtryk for en frygt for at ytre en kritik af magthavere, fordi kritikken risikerer at give bagslag i form af mistet indflydelse, mistet finansiering, en svækket organisation, et mistet job, mistet ”leverage” i næste forhandlingssituation, etc.

Konsekvenser for vores demokrati

Det er en akilleshæl for vores demokrati, at civilsamfundet udøver selvcensur på grund af frygt for, at ytringer kan true deres indflydelse og eksistens.

Selvcensuren har i milde tilfælde tåbelige konsekvenser, og i værste fald har selvcensuren alvorlige konsekvenser for vores fremtid.

I den milde ende, så har vi for eksempel fortsat to Europa-Parlamenter, både et i Bruxelles og et i Strasbourg. Det er dyrt og unødvendigt, men stort set alle politikere og civilsamfundsaktører, har vigtigere ting på deres politiske agenda, end at ødelægge relationer til Frankrig og spilde politisk goodwill på at bekæmpe dette skandaløse spild af skattekroner.

Læs også

I den alvorlige ende kan vi nævne den fodslæbende indsats for kystsikring i Danmark. I årtier har eksperter og rapporter advaret os om det ekstreme vejrs trussel mod vores flade land og kysterne. Men intet er for alvor blevet gjort for at forebygge det, vi har i vente, selvom de menneskelige og økonomiske omkostninger bliver alvorlige meget snart. Men hvis det er længere ude i fremtiden end en valgperiode, så er det i praksis ikke snart.

Med midterregeringen kan man også argumentere for, at selvcensuren har sneget sig endnu mere ind i regeringen i et sjældent, hvis nogensinde før set, omfang.

Et regeringsbærende parti, vil altid være mere selvcensurerende end oppositionspartier, men de nuværende regeringspartier, som har haft tradition for heftig indbyrdes kritik, har selvsagt ikke længere interesse i at sige en masse dårligt om hinanden, og det er meget vel årsagen til deres problemer med at definere sig selv – både internt og overfor vælgerne.

Uden et dem, intet os.

Hvad er vigtigst: Din organisations (og dit jobs) overlevelse og plejen af jeres relationer i interessentlandskabet? Eller at I når jeres politiske mål hurtigst muligt? (Svaret ”begge dele” gælder naturligvis ikke, du skal vælge!)

Eva Svavars
Partner, Lead Agency

Test dig selv: Udøver du selvcensur?

Ai Weiwei siger, at vi fornærmer os selv, når vi udøver selvcensur, og at frygten for at ytre vores holdning er en håbløs vej at vælge.

Så derfor præsenterer jeg her en lille test, der kan give stof til eftertanke og diskussion i civilsamfundets organisationer, og som måske kan få magthavere til at overveje, om de skal se mildere på hård kritik, da det er en nødvendighed for et sundt demokrati.

Tænk over følgende:

  • Oplever du, at din organisation ikke kommunikerer visse vigtige budskaber af hensyn til jeres økonomiske interesser og/eller jeres politiske relationer?
  • Hvad er vigtigst: Din organisations (og dit jobs) overlevelse og plejen af jeres relationer i interessentlandskabet? Eller at I når jeres politiske mål hurtigst muligt? (Svaret ”begge dele” gælder naturligvis ikke, du skal vælge!)
  • Det sidste debatindlæg jeres organisation fik i print: Kunne det have stået tydeligere i sin kritik af eller opfordring til de ansvarlige politikere i den givne sag?
  • Oplever du, at det kun er tilladt for aktivister, kunstnere, børn, unge og pensionister at provokere, tale med store ord og fremføre hård kritik af magthavere?

Her kommer en påstand på falderebet til videre debat: Ligger den virkelige frihed til at fremføre kritik af magthaverne stadigt mere hos virksomhederne, hvor uafhængigheden er større, end hos civilsamfundet?

Læs også

Flere og flere virksomheder engagerer sig i samfundsudviklingen, og de søger at påvirke sager, de finder vigtige. ”Corporate activism” er et kommercielt, demokratisk og civiliseret oprør mod politisk dødvande og tøven.

Er det i erhvervslivet, at fremtidens frygtløse, politiske debat skal blomstre og løsningerne findes?

Temadebat

Udøver det danske civilsamfund selvcensur?

Er det uklogt som organisation at erklære sig uenig med en konkret politiker eller gå til kamp mod en ført politik? Og er det bedst ikke at kritisere fondene for deres prioriteringer?

Altinget har sat selvcensur i civilsamfundet til debat. 

Vil du deltage i debatten? Så er du mere end velkommen til at henvende dig til debatredaktør Katja Gregers Brock på [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Svavars

Partner, Lead Agency og bestyrelsesmedlem i hhv. Gimle, The Soulfuls og i Poesiens Hus
cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS 2008), ba i samfundsvidenskab og EU-studier (Roskilde Uni. 2005)

Greta Thunberg

Klimaaktivist
student

0:000:00